Az ingatlanbérlés buktatói

2024.06.21

Fedezd fel az ingatlanbérlés rejtett buktatóit! Hasznos tippek, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket, mikor ne béreld ki az ingatlant! 

Ahogy közelednek a felvételi ponthatárok, sokan izgatottan várjátok az új egyetemi élet kezdetét. Az egyetemistává válás izgalmas fordulópont, de mielőtt az első hajnalig tartó beszélgetésekbe merülnétek, érdemes megoldani a lakhatás kérdését. Mivel a kollégiumi férőhelyek száma korlátozott, sokan albérletet kell találjatok. Ebben a blogbejegyzésben öt fontos pontra hívom fel a figyelmet, amelyekről gyakran megfeledkezünk, pedig elengedhetetlenek a zökkenőmentes lakásbérléshez.

  1. Ki az ingatlan tulajdonosa? Ha ingatlanközvetítőn keresztül nézitek meg az adott lakást vagy házat, ez elvileg nem lehet probléma, hiszen ő ellenőrizte a tulajdoni viszonyokat. Kérdezzetek rá, hogy a tulajdoni lap alapján ki lesz a bérbeadó. Ha nem közvetítővel tárgyaltok, ellenőrizzétek, hogy valóban az a személy a tulajdonos, akivel beszéltek. Kérdezzétek meg, hogy a tulajdoni lapon is ő szerepel-e tulajdonosként, és ha nem, hogyan tudtok a tulajdonossal közvetlenül tárgyalni. Így elkerülhetitek, hogy egy jogosulatlan közvetítővel kerüljön kapcsolatba. Meglepő, de még mindig vannak, akik ilyen módon próbálják megtéveszteni a leendő bérlőket.

  2. Havi rezsi költség A havi rezsiköltségek kérdése nem elhanyagolható, hiszen jelentős különbségek lehetnek két azonos alapterületű ingatlan között. Egy új építésű, modern lakás rezsije és egy régi, elavultabb ingatlan fenntartási költségei között akár tízezres nagyságrendű eltérés is lehet. Kérdezzétek meg, hogy az előző lakó mennyit fizetett és hányan használták az ingatlant. Ez segít reálisan tervezni a költségeket.

  3. Szomszédok és lakóközösség A szomszédok és a lakóközösség jelentősen befolyásolhatják az életminőségeteket. Kérdezzétek meg, kik laknak a szomszédban, és milyen a lakóközösség. Van-e bármi fontos tudnivaló velük kapcsolatban? Például, ha valaki rendszeresen hangos bulikat tart, és ti csendes, nyugodt környezetre vágytok, érdemes előre tájékozódni. Érdeklődjetek a lakóközösség szabályairól is, például állattartási korlátozásokról.

  4. Penészedés, várható felújítások A penészedés komoly probléma, főleg ha allergiásak vagytok rá. Kérdezzétek meg, volt-e penészedés a lakásban, és ha igen, mit tettek ellene. Továbbá érdeklődjetek a múltbéli felújításokról és a jövőbeni tervekről is. Például, ha egy belvárosi bérház udvari nézetű lakását bérlitek, és az udvart felújítják, az zavarhatja a nyugalmatokat. Fontos, hogy előre tájékozódjatok ezekről, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

  5. Költözés és különleges kikötések, bérleti szerződés, mikor jelezzen a vészcsengő? Mikor költözhettek be, és van-e a tulajdonosnak bármi különleges kikötése, ami nem szerepel a bérleti szerződésben? Ezeket érdemes előre tisztázni, hogy ne érjenek meglepetések. Minden esetben legyen írásos bérleti szerződésetek. Ha a bérbeadó adóoptimalizálás miatt nem szeretne szerződést kötni, és esetleg ezért kedvezményt ajánl, jobb, ha elálltok az üzlettől. Az ingatlanbérlés utáni adózás ma már egyszerű és nem terheli meg jelentősen a bérbeadókat.

Remélem, hogy ez a bejegyzés segít felkészülten nekivágni a lakásbérlésnek. Sok sikert és élvezd az egyetemi éveidet!