Sokkolt a rezsiszámlád? Itt lehet a megoldás! Ingatlanközvetítő segítségével

2022.10.20

Az ingatlanpiaci trendforduló ma már kész tényként kezelhető. Az ingatlanközvetítők már régóta beszélnek róla. Az újépítésű, újszerű, energiatakarékos technológiával készült ingatlanok iránt nem csökkent, sőt picit talán nőtt is a kereslet. A kínálat másik részét kitevő közepes, esetleg felújítandó állapotú házak, lakások piaca, finoman szólva is lefékezett, ha pedig nagyobb alapterületről van szó, akkor beállt mint a szög. Csökkent a kereslet, nő a kínálat, aminek az elemzők, illetve a józan ész szerint is, árcsökkenés lehet a vége.

Megjött a rezsiszámla

Lassan megérkeznek a gázszámlák, ezzel együtt a kétségbeesés is. Miből fogom kifizetni? Családi kupaktanács, kockás papír, az asztal felett pislákoló 60-as izzó, őrült matek. Tényleg sokkoló lehet, egy sokszorosára emelkedett összegről számlát kapni. Mindenkinek van a fejében egy elképzelés arról, hogy mekkora fenntartási költséget tud kifizetni, ezt a képet változtatta meg az új számla, de legalábbis bizonytalanná tette azt.

Ahogy az már lenni szokott, a lakosság egy része pánikba esik, a másik része táplálja a pánikot. Emlékezzünk a covid oltással szervezetünkbe juttatott microchip legendájára. A közösségi médiában, szénbányák újra megnyitásáról vízionálnak. Erdők tarvágását emlegetik, felvásárolják a tüzifát, sőt szerintem vannak már, így készíts házilag atomerőművet tutorial videók is.

Pánik helyett vizsgáld meg a lehetőségeidet

Amikor megkaptad a brutális számládat, akkor sem kell egyből pánikba esni. Ingatlanközvetítőként is azt kell mondanom, hogy lehet, hogy nem az értékesítés lesz a számodra legjobb megoldás, sőt valószínűleg az erdőírtás sem javasolható. Keress meg egy energetikához értő szakembert, tájékozódj, hogy milyen lehetőségeid vannak. Azért is gondolom így, mert miután eladtad a házat a család feje fölül, akkor is kell valahol élnetek. Akár maradtok, akár költöztök, a szakember véleménye nagy segítség lesz az még értékesítéskor is, hiszen a pontos számokkal, kalkulációval lehet a legjobban érvelni egy alku során, nem is beszélve arról, hogy nagy segítség a leendő vevődnek is a döntésben, ha leteszel elé egy szakértői árkalkulációt. Lesz mire támaszkodnia, könnyebben dönt majd.

Ha az értékesítés a legjobb megoldás

Ha osztottál, szoroztál és tényleg ez az egy lehetőséged van, akkor viszont érdemes gyorsan meglépned ezt, hiszen sokan lesztek hasonló helyzetben, tehát minél többen érzik majd úgy, hogy nincs más lehetőség, annál nagyobb lesz a konkurenciád nem csak az eladásnál, hanem a vásárlásnál is. A bejegyzés elején írtam, hogy a keresett típusoknál nőnek az árak, míg a kevésbé népszerűeknél csökkennek, tehát lassan, de biztosan nyílik az olló, így minél később zárod le az értékesítést, annál alacsonyabb áron teheted meg és egyre magasabb áron fogsz tudni vásárolni is.

Tíz évvel ezelőtt, egy lakásban jártam, ahol egy hatvan plusszos bácsitól kérdeztem meg, hogy a fűtéskorszerűsítés után, miért hagyta meg a cserépkályhát. Jó lesz az, ha elzárják a gázcsapot, mondta ő. Hát igaza lett, nem gondoltam volna. Azt is látni lehet, hogy mint az életben szinte mindenhol, érdemes több lábon állni. A jó hír az, hogy ez a több lábon állás ma már megoldható, csak akarat és pénz kérdése. Ezért kell a szakértő, hogy javaslatokat tegyen le az asztalodra, hogy milyen kiegészítő rendszereket javasol. Klíma, napelem, fűtőpanel, mi a legoptimálisabb a számotokra.


Ezeket fontold meg, ha most vásárolnál

Ha ingatlant vásárolnál, családi házat, esetleg nagyobb alapterületű felújítandó lakást, akkor vedd figyelembe, hogy a felújítás során lehetőséged van az energiafelhasználás korszerűsítésére, tehát kis túlzással azt csinálsz, amit szeretnél.

Létesíthetsz akár hibrid rendszereket, természetesen a matek számít itt is. Itt arra gondolok, hogy például a gázfűtés csökkentése érdekében segíthetsz, akár napelemmel, akár klímával, hőszivattyús rendszerrel, de rengeteg lehetőséged van. Öt perces keresés után, legalább tíz ilyet találtam. Persze ebből a szempontból laikus vagyok, így biztosan keresnék egy szakembert, akivel átbeszélném, hogy az ingatlanom hővesztesége, vezetékrendszere és sok általam ismeretlen tényező miatt, mi a legideálisabb a számomra. Azt gondolom, hogy a vásárlás előtt érdemes egy ilyen szakvéleményt is kérni, belekalkulálni a vételárba. Aztán, hogy ennek a költségeit mennyire tudod majd érvényesíteni az ártárgyaláskor, az már egy másik történet, de konkrét számok lesznek a kezedben.

Összegezve: Miután az első ijedtség elmúlt és átvette a helyét a logikus gondolkodás, valószínűleg találsz jobb megoldást, mint az erdőírtás.


Milovecz Laci

Budai ingatlanok szakértője