Így add bérbe az ingatlanod és nyugodtan alhatsz Ingatlanközvetítő tapasztalata alapján

2022.10.20

Az igazi roham az albérletekért, vagy még várat magára, vagy elmarad, nem tudhatjuk. Jelenleg a 150 000 forintért bérelhető ingatlanok közül, 3500 található Budapesten, az albérleti piacon. Most, szeptember elején, tényleg jobbnál jobb lehetőségek közül válogathatnak a bérlők.

A kulcsszó, a válogathatnak és válogatnak is. Akik pedig megpróbálnak plusz jövedelemre szert tenni, az ingatlanuk bérbeadásából, leginkább csak kapkodják a fejüket, hogy mit tehetnének, hiszen a rezsit akkor is fizetni kell, ha senki nem lakik ott. Így válhat a bevételből, kiadás.

Nézzük, mit tehettek, hogy a jelenlegi helyzetben a mérleg pozitív irányba billenjen el.

Ne tartsd ki a hirdetési árat, ha nincs érdeklődés.

A kiadó ingatlanok piacán nagyon gyorsan eldől, hogy piacképes e az adott ingatlan, a meghirdetett bérleti díjjal vagy sem. Egy, maximum két hét és ha nincs komoly érdeklődés, akkor biztosan csökkentened kell az árat. Egy kisebb, egy-két szobás lakást nagyon gyorsan, akár pár nap alatt kiadhatsz, ha jól árazol, illetve a lakásod is megfelelő minőségű. Nem a nagyi maradék bútoraival rendezted be, illetve nem családi bizbasz raktárnak használjátok, amire természetesen a bérlőnek úgy kell vigyáznia, mint a szeme fényére. Elvinni nem tudjátok nincs hova, vigyázzon rá ő. Ezeket az ingatlanokat is ki lehet adni, persze, csak olcsóbban és nehezebben. Itt is, mint minden piacon, érvényesül az a szabály, hogy amikor valami piacképes, annak van, lesz bérlője. A kisebb, alacsonyabb bérleti díjú lakásoknál, nagyon sokat segíthet, akár 10 00 Ft-os csökkentés is, amit ha a piacon ragadsz egy-két hónapig, simán elengednél egy alku folyamán. Ám még nincs kiadva a lakásod, tehát két hónap alatt nem csak a két havi, 300 000 Ft-os bérleti díjat buktad el, hanem a rezsit is te fizetted. Talán érdemes kevesebb bérleti díjat kérni már induláskor. Természetesen van különbség a az említett lepukkant lakás és egy felújított ízlésesen berendezett, otthonos kis garzon bérleti díja között. Ez a kitétel áll a családi házakra, prémium lakásokra is, csak ott magasabb összegekről beszélünk. Ezeknek is ugyanúgy megvan a piaca, keresik a bérlők. Sőt miután lényegesen kisebb a kínálat, tehát a bérlők ugyanúgy gyorsan reagálnak egy jó ajánlatra.

Egy külföldi ügyfelemmel néztünk egy II. kerületi házat, amit lassan másfél éve hirdettek 1,3 Millió forint bérleti díjért. Rövid alku után, havi 950 000 forintért sikerült kibérelnie az ügyfelemnek. Ezért az összegért, szerintem két hónap alatt bérbeadhatta volna és a tulajdonos zsebében kicsivel több mint 10 Millió forint marad.

Válogass te a leendő bérlők között.

Az evidens, hogy ha sok az érdeklődő, akkor te választhatod ki azt, hogy kinek adod ki azt a lakást, amit akár 50-60 millió forintért vásároltál meg. Itt leírtam, hogy miért fontos. Szerencsés esetben, éveken keresztül kell majd együttműködnötök, tehát nagyon nem mindegy, hogy kik lesznek ők . Ma már nem ritka, hogy 3-4 havi kauciót kér a tulajdonos, akár te is megteheted. Természetesen lehetnek más feltételeid is, ha abban a helyzetben vagy, hogy sok az érdeklődőd és van valami, ami neked fontos lehet, semmi sincs kőbe vésve.

Mindig legyen szerződésed, ne okosba üzletelj!

Nagyon egyszerű, átlátható az ingatlanok bérbeadása után járó adózás. Elég hülyén néz ki, hogy te nem fizeted be az államot megillető járulékot, de amikor a bérlőd közli veled, hogy ő marad a te lakásodban, fizetni viszont nem szeretne, akkor te a rendőrséget kérnéd meg, hogy oldja meg a helyzetet. Ők elkérik a bérleti szerződéseteket, ja olyan pedig nincs. Te adót csalsz, ő ingyen lakik nálad. Láttunk már ennél jobb dealt is.

Mi szerepeljen a bérleti szerződésben?

Egyszóval, minden. Bővebben, minden, amiben megállapodtok egymással. Igazából a törvényesség keretein belül, szinte mindenben megegyezhettek, tehát ami fontos rögzítsétek. Azt gondolom, hogy egyetlen kritérium van, hogy amit a szerződésben vállalsz, azt teljesíteni is tudjad. Ezt a szerződést érdemes megerősíteni egy kiürítési nyilatkozattal, amit egy közjegyző készít el, a bérleti szerződés alapján.

Beköltözéskor lehet készíteni egy birtokbaadási jegyzőkönyvet, rögzítve a berendezés állapotát, óraállásokat, falak szaniterek hibáit. Így egyszerűen el tudjátok kerülni a kiköltözéskor esedékes vitákat.

Ha ezeket betartod, akkor simán lehet, hogy a befektetésnek vásárolt ingatlanod valóban stresszmentes, passzív jövedelemhez juttat majd téged.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő